KEZDŐLAP
TÚRÁK
TANFOLYAMOK
MÁSZÓEDZÉS
CSAPATÉPÍTÉS
SÍSULI
TÚRANAPTÁR
HEGYIVEZETŐK
OKTATÓK
JELENTKEZÉS
KAPCSOLAT
FOTOALBUMOK
VISSZAJELZÉS
CIKKEK, TÖRTÉNETEK
SPORTBIZTOSITÁS
TIROLI DEKLARÁCIÓ
Mont Blanc csúcsán 2011 07 26
Mont Blanc csúcsán 2012 08 20
Mont Blanc csúcsán 2013 07 23
Mont Blanc csúcsán 2013 08 01
Még több kép a Mont Blancról, 2013.


Időjárás előrejelzés a Mont Blanc-ról, óránkénti, angolul

Forrás:www.yr.no


Időjárás előrejelzés a Mont Blanc-ról, hosszútávú, angolul

Forrás:www.yr.no

MONT BLANC(4810m) CSÚCSMÁSZÁS "KLASSZIK" 3+2 NAPOS
TÉNYEK A MONT BLANC MÁSZÁSRÓL.
A kiterjesztett 9 csúcsos "SEVEN SUMMIT" vagyis a hét kontinens hét legmagasabb csúcsainak egyike: Nyugat-Európa legmagasabb csúcsa.
A Mont Blanc vagy olaszul Monte Bianco (jelentése mindkét nyelven: „fehér hegy”) az Alpok, Nyugat-Európa és egyben az Európai Unió legmagasabb hegye. A franciák úgy is hívják: La Dame Blanche („A fehér hölgy”). Magassága kb. 4810,9 méter, de ez a hóesés, az időjárás, illetve a jégsapka mozgásának függvényében évről évre néhány métert változik. Tágabb értelemben a Mont Blanc-tömb csúcsok egy csoportja. A két legismertebb város a Mont Blanc közelében a francia Chamonix (az első téli olimpia színhelye, 1924-ben), illetve az olasz oldalon az Aosta völgyben Courmayeur. A két várost köti össze az 1957 és 1965 között épített, 11,6 kilométer hosszú Mont Blanc alagút, amely az egyik legfontosabb az Alpokat átszelő útvonal. A Mont Blanc tömbje a hegymászók és síelők paradicsoma.
A Mont Blanc-t a feljegyzések szerint először Jacques Balmat és Michel Paccard doktor mászta meg, 1786. augusztus 8-án. A Horace-Bénédict de Saussure kezdeményezte expedíciót a modern hegymászás kezdetének tekintik. Az első nő, aki elérte a csúcsot Marie Paradis volt 1808-ban. Theodore Roosevelt amerikai elnök a mézeshetei alatt vezetett expedíciót a Mont Blanc csúcsára.
A Mont Blanc minden évben áldozatokat is szed. A turistaszezon csúcsán, általában augusztus körül a hegyimentő szolgálatnak egy-egy hétvégén 12 alkalommal kell a hegy bejárt útjain bajba jutottak segítségére sietnie. Akármilyen sokan jutnak fel, a túra megköveteli a magashegyi jártasságot, a vezetőt és a megfelelő felszerelést, és az útnak még így is vannak veszélyes részei, a sziklaomlások pedig folytonos rizikót jelentenek.
Lejegyezte: Szilágyi Zolt, www.grossglockner.hu
2011.dec.
Frissítés:
A Tete Rousse és a Gouter házak közötti legveszélyesebb útszakasz az Aiguille de Gouter nyugati falában húzodó Grande Couloar keresztezése. A mászópartiknak a csúcs eléréséhez fel és lefelé menet is át kell kelni a 800m hosszú, 30-50m széles bevágáson.
A Mont Blanc az Európai Unió legmagasabb csúcsa. És egyben a legnépszerűbb is: évente 10 normálútján és számos nehezebb útvonalán keresztül 10.000 ember éri el a csúcsot. 2013-as év nyári szezonjától a legújabb francia természetvédelmi törvények szerint a sátrazás csak a Tete Rousse ház feletti kijelölt helyen lehetséges. A Gouter ház környékén és feljebb már tilos. A 2013-as nyári szezon elején nyitott meg az új Gouter ház. A szállás sokkal kényelmesebb lett, azonban drágább is. Foglalás nélkül pedig majdnem 30.000Ft-ot kell fizetni 1 ott töltött éjszakáért.
A számos váratlan nehézség, a hosszú és nehéz terep, a nagy magasság miatt a mászópartik 80%-a vezetővel jut fel a csúcsra.
frissítve: 2013. júl.
AMIT TUDNI ÉRDEMES:

Miért is velünk gyere? Összeszedtünk néhány érvet, ami mellettünk szól :-)
1. Minőségi, kiscsoportos klasszikus hegymászó túra: max. 3 fő per csapat, összhangban a francia törvényekkel!
2. Hegyivezetőd sokszoros MB csúcsmászó, hegymászóoktató, aki a nyári szezont évek óta Chamonix-ban tölti, így a hegynek és a helyi viszonyoknak kiváló szakértője. Vele a lehető legjobb esélyed van a csúcs elérésére.
3. Bizonyítja ezt 2014-es statisztikánk: minden csapatunkkal elértük a csúcsot, 7x egymás után, 2 hónapon keresztül! 
4. Személyre szabottan foglalkozunk veled a program egész tartama alatt! Kezdve a jelentkezésnél, majd a fizikai felkészüléseddel, akklimatizációddal. Ruházati felszereléseid segítünk összeválogatni, ellenőrizzük, megfelelőek-e a Mont Blanc teljesítéséhez? 
5. Garantáljuk számodra, hogy túrádon fizikailag és minden más szempontból felkészült túratársakkal vehetsz részt. Tesszük mindezt azért, mert tudjuk, hogy így van mindenkinek a legjobb esélye együtt elérni a csúcsot!

Túránk helyszíne Franciaország. Távolság Budapest-Chamonix-Budapest autóval 2400km. Térkép.

Kiutazás egyénileg vagy telekocsirendszerben. A telekocsi szervezését vállaljuk; indulás Budapestről.

Július - augusztus - szeptember hónapokban indítjuk ezt a túránk.

"Normál-utas" mászás, vagyis a hegyet a lehető legkönnyebb útvonalak egyikén másszuk meg a Bosses-gerincen ("La Royale" vonal a Gouter ház felől).

A túrához szükséges speciális hegymászó felszerelésekről: dinamikus kötél, hegymászó beülő, sisak, jégcsákány, karabinerek, hágóvas mi gondoskodunk.

Neked kell gondoskodni a mászás napján a következő fontos
-felszerelésekről: 30l-es hátizsák, melyre a jégzsákányt és a túrabotot gyári rögzítő rendszerrel lehet felrögzíteni; 1 db (nem egy pár!!) túrabot; napvédő krém; napszemüveg; ajakvédő krém; jó minőségü fejlámpa (Petzl, Black Diamond); 1 csomag papírzsbkendő
-ruházatról: sisak alá vehető meleg sapka (vagy Buff csősál); arcmaszk (vagy Buff csősál); meleg Gore-Tex kesztyű és tartalék kesztyű; meleg Gore-Tex vagy Softshell kabát és nadrág (vízhatlan, lélegző, szélálló); aláöltözet: hosszú, meleg felső és alsó; 2 db vékony polár pulcsi; Gore Tex membrános és Vibram talpú túrabakancs; kamásli;
-élelmiszerről: szőlőcukor; csoki; energia szeletek; 1,5l innivaló (lehetőleg izotóniás sportital (pl. Powerade).

A túra idejére a TB-t kiegészítő sportbiztosítás megkötése mindenki számára kötelező! A túrán mindenki a saját felelőségére vesz részt. A résztvevők figyelmét felhívjuk arra, hogy a hegymászás és a sziklamászás veszélyes sport így annak kockázatai a hegyivezető legnagyobb figyelme mellett sem zárhatók ki teljesen.

Túránkon jellemző: 1 hegyivezető 1-3 fő.

Hegyivezető:
Szilágyi Zsolt 14x-es Mont Blanc(4810m) mászó, alpesi hegymászóoktató.

ÁLTALÁNOS MENETREND

Általános leírás napi bontásban*:
NapTevékenység
1 nap.06.00 indulás Budapest, érkezés 20.00 Taconnaz(1000m).
2 nap.09.00 indulás vonattal vagy busszal Le Fayet-be, majd a Tramway du Mont Blanc vasúttal a Nid de Aigle (2300m) állomásig. Innen gyalog Téte Rousse menedékházba(3167m). 14.00 érkezés a menedékházba, pihenés, szállás elfoglalása. 15.00 glecccserjárás: hágóvas és jégcsákány helyes használatának a megismerése a gleccseren. 18.30 vacsora és éjszakázás a menedékházban.
3 nap.08.00 indulás az új Refuge du Gouter(3835m) menedékházba. 11.30 érkezés a menedékházba. Ebéd, szállás elfoglalása. 12.30 gleccserjárás: a gleccserek veszélyeinek az ismertetése, módszerek megismerése ezen veszélyek elkerülésére. 18.00 vacsora és éjszakázás a menedékházban.
4 nap.01.30 ébresztő. 02.00 reggeli. 02.30 indulás a Mont Blanc csúcsára(4810m). 08.30-12.00 visszaérkezés a Gouter házba. Pihenés, tovább a Tete Rousse házba. Pihenés, tovább a Nid de Aigle állomásra. Az MTB-vel vissza La Fayet-be, majd vonattal vagy busszal vissza Taconnaz-ba, a kempingbe.
5 nap.08.00 Chamonix városnézés. 10. indulás haza. Érkezés Bp-re a 22.00-24.00 körül.

Kiegészítések:
* ez a leírás útmutató, hogy általános esetben mire számíthatsz. Fent tartjuk a jogot, hogy ettől a szükséges esetben és mértékben eltérjünk. A programtól való eltérés oka lehet például a programon résztvevők fizikai fittsége, időjárási tényezők, stb. A hegyivezető a túra résztvevőivel a helyszínen egyeztetve hozhatja meg ezt a döntést.
ALKALMASSÁG; AKKLIMATIZÁCIÓ; FELKÉSZÜLÉS; FELSZERELÉS
Alkalmasság
Mindenkiben felmerül a kérdés, aki nem mászta meg a Mont Blanc-t: vajon alkalmas vagyok-e a Mont Blanc normálutas megmászására?
Olvassátok el milyen választ ad erre a kérdésre hegyivezetőnk Szilágyi Zsolt, aki már több mint 10x mászta meg a Mont Blanc csúcsát:
"Az alábbi egyszerű tesztet javaslom annak megállapítására, hogy valaki alkalmas-e a Mont Blanc normálutas megmászására: megfelelő a fizikai fittséged a Mont Blanc normálutas megmászásához, ha 10km lefutása 4-6 perces kilométerekkel nem okoz gondot. Jól jöhet még a szédülésmentesség és a lépésbiztonság. Hegymászó gyakorlat nem feltétlenül szükséges, de természetesen könnyebbséget jelent, ha nem a Mont Blanc az első hegycsúcsod. Hasznos tapasztalatokra tehetsz szert, ha rendszeresen túrázol télen-nyáron, az sem baj, ha csak Magyarország turistaútjain."

Akklimatizáció
Fontos a fizikai állóképességen kívül a Mont Blanc sikeres megmászásához a megfelő akklimatizáció is. Mi az akklimatizáció? A szervezet alkalmazkodási folyamata a nagy magasság oxigén hiányos környezetéhez. Hogyan lehet elérni az akklimatizált állapotot? 1-3 héttel az indulás előtt tölts el 2-3 éjszakát 3000m környékén. Megfelelőek erre a célra:
Grossglockner(3798m),
Grossvenediger(3662m),
Triglav(2864m),
túráink.

Felkészülés
A Mont Blanc megmászására való fizikai felkészülésre a legalkalmasabbak az aerob sportok, pl. futás, heti 3x alkalmanként 10-15km lefutása. Megfelelő lehet heti 3x 50km biciklizés is.

Felszerelés
A fentebb felsorolt felszerelési tárgyak közül kiemelten fontosak a megfelelő hátizsák - a jégcsákány és a túrabot gyári rögzitő rendszere, 30-35 literes méret. A kesztyü, mely kellően Gore-Tex membrános - vízhatlan, légáteresztő, bélelt. Csősál: 2 db ajánlott, egy a nyakba, melyet arcmaszként lehetséges használni, egyet a fejre a sisak alá. Bakancs: vastag, bélelt, magashegyi. Felső és alsó ruházat: réteges. Külső héj kabát és nadrág: praktikus a softshell nadrág és a könnyü kabát. Egy pehelykabát erősen ajánlott.
KÖLTSÉGEK

Részvételi díj: 164.900Ft

Amit a részvételi díjért kapsz:

szervezés:
ügyfélszolgálati munkatársunk segít a telekocsi szervezésében vagy egyéb módon történő kiutazásodhoz - pl. repülőgéppel - lát el jó tanácsokkal;
hegyivezetőnk aszisztanciája a ruházati és egyéb felszereléseid összeállításánál;

szakszerű hegyivezetés:
kötélbe kötés a gleccereken; folyamatos felső kötélbiztosítás rövid-kötél technikával a sziklás részeken;

szükség szerinti oktatás a hegymászó felszerelésekhez a túrán;

fizikai felkészítés a túrára mászóedzéseinken (1x ingyenes alkalom); folyamatos és ingyenes konzultációs lehetőség hegyivezetőddel fizikai felkészülésedről;

hegymászó felszerelés: hegymászó beülő, karabinerek, sisak, hágóvas, jégcsákány.


Ami nincs beépítve a részvételi díjba és külön kell fizetned a túra előtt vagy ideje alatt, a telekocsi tulajdonosának, a biztosítónak illetve helyi szolgáltatóknak:

sportbiztosítás: 3.000Ft,

szállás: 136euro (ÖEAV tagsági kártyával a szállás árából - 45euro);

vasút, hegyivasút, drótköteles felvonó: 39euro,

hegyivezető utazási költsége: 7.500Ft
A hegyivezető utazási költségéről:
a hegyivezető utazási költségét minden esetben azok a résztvevők fizetik, akik résztvesznek a túrán, amit a hegyivezető vezet!
A Mont Blanc(4810m) "Klasszik" túránknál telepített hegyivezetőnk van. A hegyivezető egyénileg, önállóan utazik. A szezon összes túrájának résztvevői közt egyenlően elosztjuk a hegyivezető utazási költségét. Így kapjuk a fenti összeget.

utazási költség: kb.40.000Ft-tól.
Ennél a túránknál jellemzően vagy telekocsi rendszerben, 2-3 résztvevő együtt, vagy egyénileg autóval, illetve repülővel (Genf) utaznak a résztvevőink.

Tervezett időpontok 2015.
2015.júl.30-aug.3. Megtelt. jelentkezés csak várólistára. Jelentkezés most.
2015.aug.5-9. Megtelt. Jelentkezés csak várólistára. Jelentkezés most.
2015.aug.13-17. Megtelt. Jelentkezés csak várólistára. Jelentkezés most.
2015.aug.20-24. Megtelt. Jelentkezés csak várólistára. Jelentkezés most.
2015.aug.26-30. Megtelt. Jelentkezés csak várólistára. Jelentkezés most.
Eddigi Mont Blanc túráink: 2011, 2012, 2013, 2014.

2011

2011. július 23-28: 2 résztvevő. Csúcson: 2. Képek.

2012

2012. augusztus 17-22: 4 résztvevő. Csúcson: 4. Képek. Túránk a Facebook-on.

2013

9 Mont Blanc túrán 2013-ban, 15 résztvevőnk a csúcson.

Képek a 2013-as túrákról:

Képek.

Képek.

Képek.

2014

7 Mont Blanc túrán mind a 7x csúcsra értünk 2014-ben, 20 résztvevőnk a csúcson.
Válogatott képek a Mont Blanc túráinkról
Fotoalbum a Facebook oldalunkon, Szilágyi Zsolt legszebb Mont Blanc képeivel, 2013-ból:
Az Én Mont Blanc-om, 2013.Fotoalbum a Facebook oldalunkon, Szilágyi Zsolt legszebb Mont Blanc képeivel, 2014-ből:
Az Én Mont Blanc-om, 2014.


Nézd meg Mont Blanc túráinkon készült videónkat:


A Mont Blanc csúcsán, 2014.aug.

A Mont Blanc csúcsán, 2014.aug.

A Mont Blanc csúcsán, 2014.aug.

A Mont Blanc csúcsán, 2014.aug.

A Mont Blanc csúcsán, 2014.aug.

A Mont Blanc csúcsán, 2014.szept.

A Mont Blanc csúcsán, 2014.szept.