KEZDŐLAP
TÚRÁK
TANFOLYAMOK
HEGYIVEZETŐK
HEGYMÁSZÓ ÉS SÍOKTATÓK
JELENTKEZÉS
KAPCSOLAT
SPORTBIZTOSITÁS
FOTOALBUMOK
VIDEÓK
CIKKEK, TÖRTÉNETEK
TIROLI DEKLARÁCIÓ
VISSZAJELZÉS

Jégmászás felsőbiztosítással

Jégmászás felsőbiztosítással

Jégmászás felsőbiztosítással

Jégmászás felsőbiztosítással

Jégmászás felsőbiztosítással


Időjárás előrejelzés Matrei

www.meteoblue.com

ALAPFOKÚ JÉGMÁSZÓ TANFOLYAM MATREI
BEVEZETŐ: NÉHÁNY SZÓ A JÉGMÁSZÁSRÓL.
Ausztria legmagasabb hegyének, a 3798m magas Grossglocknernek a lábánál, Osttirol-ban a Felbertauern-völgy legvégében meghúzodó kis falu melletti fagyzugos területen elhelyezkedő jegeken tartjuk alapfokú jégmászó tanfolyamaink. Mivel a jegeket mesterségesen a közeli kis patakból szivattyúkkal juttatják a helyi hegyivezetők (Kals am Grossglockner) a sziklákra, így általában november végétől február végéig garantált a remek minőségű jég a mászásainkhoz. A jég melletti sziklákon a tanfolyamon a dry-tooling-ba is belekostolunk.
Néhány szó a jégmászás vállfajairól, mibe is vágjuk jégfejszénk?

A jégmászás a hegymászás speciális vállfaja. Jégmászás közben különböző formájú és magaságú jegeket vagy jéggel borított objektumokat mászunk meg, általában kötél biztosítással. A jégmászásnak két alapvető vállfaja van: az alpin vagy kombinált jégmászás és a vízjégmászás. Meg kell említeni a jégmászásnál a dry-toolingot. Akkor beszélünk dry-toolingról, amikor jégmászó eszközökkel mászunk sziklát. Alpin, vagy kombinált mászásról akkor beszélünk, amikor a téli kondiciók miatt a hegyekben a sziklaképződményeket jég borítja, és a mászás során felváltva mászunk sziklán és jégen. Vízjégmászásról akkor beszélünk, amikor befagyott vízfolyásokon mászunk. Általában a vízjégmászás nehezebb, mivel a vízesések jéggé fagyott függőleges felszínén olykor a felmászás a legnagyobb erőfeszítéseket igényli a mászóktól. A jégmászások nehézségének osztályozásába be van építve a jég minősége, formája, meredeksége, a jég megközelítésének nehézsége, az időjárási kondiciók, a jégutunk megmászása utáni visszatérő útvonal hossza, nehézsége.

A jégmászók eszköztárába tartoznak speciális, jégmászáshoz fejlesztett hágóvasak, jégszekercék, jégcsavarok és energiaelnyelő biztosító eszközök, dinamikus kötelek. Felszerelésünk fontos részét képezik ez esetben is a ruházatunk és a személyi védőfelszerelésünk: a sisak és a hegymászó beülő.

Jégmászásnál az egyik legfontosabb információ az aktuális jég kondició, mely a mostani és a korábbi időjárás viszonyok következtében kialakult állapota a jégnek.

Mostani jégmászásunkon mindenki megtalálja a kihívását. Egyszerübb, kis dölésszögő jegeket és nehéz függőleges jégfolyásokat is megpróbálhatsz megmászni biztonságos körülmények között, profi segítséggel.
Mivel a jég folyamatosan változik - olvadás, fagyás, repedés - ezért nehéz ugyanazt a jégutat évről évre besorolni: vajon idén is pontosan olyan mint tavaly? Hát nem :-) A jég és így a rajta vezető út is változik évről évre. Egy jeges hegymászó útvonal lehet más minőségü, mint a korábbi években. Emiatt, a jégmászás fokozati főként az út meredeksége és a mászáshoz szükséges technikai képességek szerint sorolhatok sorrendbe.
Az Egyesült Államokban három osztályozási rendszert használnak három különböző típusú jégre:
vízjég (WI), alpesi jég (AI) és mix jég (M).
Mit értünk víz jég, alpesi jég és mix jég alatt?
Vízjég mászásáról akkor beszélünk, ha a jégmászó pálya alacsonyabb magasságban helyezkedik el, és nyárra egy vidám vízesés formájában lába kél kedvenc sportunk eme fontos elemének, a jégnek.
Alpesi jég utkakról akkor beszélünk, ha jégmászásunk tárgya nagy magasságban helyezkedik el és ha nem is egész évben és nem teljes hosszában, de legalább az év nagy részében mászhatunk a formákon. Pl. gleccsereken vagy nagy magasságú északi falakon vezető utak.
Mix jég: némiképpen hasonló az alpesi jég utakhoz, de a jég helyett a jég és a szikla vegyes mászásával oldható meg az út jelentette probléma.
A nehézségi fokozatok a WI-nél is 1-es fokazattal kezdődnek, de ehhez a nehézséghez általában nem kell jégszerszám, így az igazi nehézségek a 2-es fokozattal kezdődnek, M-mászásnál pedig 4-es fokozatnál, az 1-3 közt könnyü mászásról beszélünk.

Víz jég (WI) alpesi jég (AI) mix jég (M)
WI1-7 közti nehézségi sorba sorolhatjuk: WI1: könnyü, nem kell jégszerszám; WI2 nem túl meredektől egészen WI7-ig, ami már függőleges, de akár áthajló jeget is jelenthet. AI1-7: akár a víz jég nehézségi skáláján, itt is 7 fokozatú skálán mérjük az utak nehézségét. M1-13: MI1-3 könnyü; a mix utak nehézsége tehát a 4-13 közötti skálába általában belefér, bár a sport vezető atlétái természetesen már ezeket a felső határokat is feszegetik.

Lejegyezte: Szilágyi Zsolt, www.grossglockner.hu
2011.május.;
update: 2016.február
MIT CSINÁLUNK A TANFOLYAMON?
A következőket tanulhatod meg, illetve gyakorolhatod:

Jégszerszám beütése, hágóvas berúgása: hová? hogyan? Megtanulod tesztelni, megítélni, megtart-e a jégen a behelyezett jégszerszám, hágóvas.
"Front Pointing", párhuzamos technika: láb, kéz sorrend jégmászás közben, testtartás, súly átvitel, egyensúly. Hibák kijavítása (jégszerszámok túl távol ("csirkeszárny"); jégszerszámok túl közel; jégszerszámok túl szorítása; túl alacsony vagy magas sarok tartás; stb.).
Tanfolyam közben elméleti képzés.
Egyéni visszajelzések.

1.Tevékenység ismerkedés az eszközökkel: a hágóvas. Egyenes és kisdölésszögű vízjégen sétálás.
Felszerelések: hágóvasak a lábakon, sisak.
Oktatás: hagyományos hágóvas technika gyakorlása vízjégen.

2.Tevékenység ismerkedés az eszközökkel: a jégszerszámok. Álló helyzetben a jégfal előtt, 1 pár (2db) jégszerszám jégbe ütése váltva, bal és jobb kézzel.
Felszerelések: 1 pár jégszerszám a kezekben, sisak, védőszemüveg.
Oktatás: hova? és hogyan? jégszerszám beütésének és kivételének gyakorlása a jégből.

3.Tevékenység gyakorló mászások közel függőleges vízjégen, mászás felsőbiztosítás (top rope), mászópárokban (1x mászol, 1x biztosítod a foglalkozáson a mászópárodat).
Felszerelések: 1 pár jégszerszám a kezekben, hágóvasak a lábakon, beülő, sisak, védőszemüveg, mászópáronként 1 lapka, 1 HMS, 2x60m ikerkötél.
Oktatás: felső biztosításos mászás szabályai biztosítás, mászás közben, a technikák elsajátítása, gyakorlása. Hova? hogyan? hágóvas frontfogainak berúgása a vízjégbe. Helyes saroktartás, terpesz szélesség, csipő tartás, felsőtest tartás, egyensúly, testsúly átvitel. "Front pointing", háromszög technika elsajátítása. Hova? hogyan? mászás közben jégszerszám használata.

4.Tevékenység: jégcsavarok becsavarása, kicsavarása a jégfal előtt állva.
Felszerelések: beülő, 2 db jégcsavartartó (carry-tool), fejenként pár darab jégcsavar és néhány kötélgyűrű, 3db HMS.
Oktatás: hova? hogyan? csavarhatjuk be és ki a jégcsavarokat; hova? hogyan? Abalakov építése. Abalakov építése, tesztelése.

5.Tevékenység: gyakorló mászások közel függőleges vízjégen, mászás felsőbiztosítás (top rope), mászás közben jégcsavarok becsavarása és kicsavarása, mászópárokban (1x mászol, 1x biztosítod a foglalkozáson a mászópárodat).
Felszerelések: 1 pár jégszerszám a kezekben, hágóvasak a lábakon, beülő, 2 db jégcsavartartó (carry-tool); 5 jégcsavar, kötélgyűrűk, sisak, védőszemüveg, mászópáronként 1 lapka, 1 HMS, 2x60m ikerkötél.
Oktatás: összeáll a kép :-) Mászás közben jégcsavarok becsavarása, Abalakov építése.

A tanulás módja a tanfolyamon:
oktatói bemutató után egyéni ismétlések, majd hibajavítások oktatói segítséggel, az egyéni igényeinek megfelelően.
Elméleti oktatás:
Videó elemzés:
napközben a tanulók mászásának videó rögzítése; este zárthelyen minden tanuló mászás videójának elemzése, tanácsadás, hogyan javíthatja jégmászó technikáját a lehető legjobban.
Elméleti előadások esténként zárthelyen:
1. jégmászó jégcsákányok és jégszerszámok; jégmászó hágóvasak; jégcsavarok;
2. jégmászás biztosítása (jégmászás iker és félkötéllel; energiaelnyelős sling-ek);
3. jégmászó felszerelések ellenőrzése, karbantartása.

Kinek ajánljuk ezt a foglalkozást?
Azoknak, akik szeretnék kipróbálni a jégmászást.
Azoknak, akik már másztak jeget, de módszeres alapossággal szeretnék megismerni a jégmászás helyes alapjait.
Bármely jégmászós-firnmászós, vagy jeges részt tartalmazó túránkra jelentkező vendégünknek (Lomnic, Gerlach, Grossglockner, Breithorn Half Traverse, Mont Blanc, Matterhorn, Elbrusz, stb.).
TÉNYEK ALAPFOKÚ JÉGMÁSZÓ TANFOLYAMUNKRÓL.

Az alapfokú jégmászó tanfolyam kötelező előfeltétele:
1. alapfokú sziklamászó tanfolyam (vagy SZM1 modul) végzettség;
2. saját alapszintű mászófelszerelés ( hegymászó beülő, sisak, 1 db lapka+1 db HMS );
3. stabil elölmászás UIAA V. fokozatban.

Tanfolyamunk helyszíne Ausztria, Matrei. Távolság Budapest-Heiligenblut-Budapest autóval 1340km.Térkép.

Jégmászáshoz legalkalmasabb időszak a december, január, február, ezért ez a tanfolyamunk ebben az időszakban fut.

A jégmászáshoz szükséges technikai felszerelésekről mi gondoskodunk: jégcsákányok, jégmászó hágóvas, sisak, dinamikus kötél, jégcsavarok

Neked kell gondoskodni a mászás napján a következő fontos
-felszerelésekről: 30l-es hátizsák; napszemüveg;
-ruházatról: sisak alá vehető meleg sapka; meleg Gore-Tex kesztyű és tartalék kesztyű; meleg Gore-Tex vagy Softshell kabát és nadrág; aláöltözet; polár pulcsi; Gore Tex membrános bakancs; kamásli;
-élelmiszerről: csomagolt ebéd (pl. szendvicsek); energia szeletek; 1,5l tea termoszban.

Tanfolyamunkon nem megyünk nagy szinteket, távolságokat. A jegek a szállásunktól 15 perc sétára vannak.

Tanfolyamunk 1500m tengerszint feletti magasságban fut.

4 éjszakát töltesz 1500m magasságban.

Tanfolyamunkon max. 6 ő per oktató.

A tanfolyam idejére a TB-t kiegészítő sportbiztosítás megkötése mindenki számára kötelező! A tanfolyamon mindenki a saját felelőségére vesz részt. A résztvevők figyelmét felhívjuk arra, hogy a hegymászás, jégmászás veszélyes sport így annak kockázatai az oktató legnagyobb figyelme mellett sem zárhatók ki teljesen. Oktató: Szilágyi Zsolt

ÁLTALÁNOS MENETREND
Matrei jégmászó programunkat 5 napos időtartamban futtatjuk. Ebből az első és az utolsó nap java az utazással telik el, ezért tartjuk ebben a hosszúságban túránkat, mert így tisztán 3 mászónap áll mindenkinek a rendelkezésére. Ez a 3 nap már elegendő ahhoz, hogy az alapok elsajátítása után igazán élvezetes és szórakoztató napokat tölthess jégmászással.

Általános leírás napi bontásban*:
NapTevékenység
1 nap.05.00 indulás Bp-ről, általunk előre megszervezett telekocsirendszerben. 14.00 érkezés Matrei-be, a szállás elfoglalása. 15.00 a házhoz közeli jegek megtekintése, első jégszerszám csapások. 16.00-18.00 elméleti oktatás a jégmászásról a szálláson.
2 nap.09-17 óra között mászás a ház melletti jégen. 18.00 vacsora, majd elméleti oktatás.
3 nap.09-17 óra között mászás a ház melletti jégen. 18.00 vacsora, majd elméleti oktatás.
4 nap. 08.00 kijelentkezés a szállásról. 09.00-11.00 örömmászás, búcsúzkodás. 11.00 indulás Bp-re, Várható érkezés 18.00 körül.

*Megjegyzés: ez a leírás útmutató, hogy általános esetben mire számíthatsz. Fent tartjuk a jogot, hogy ettől a szükséges esetben és mértékben eltérjünk. A programtól való eltérés oka lehet például a programon résztvevők fizikai fittsége, időjárási tényezők, stb. A túravezető a túra résztvevőivel a helyszínen egyeztetve hozhatja meg ezt a döntést.
A RÉSZTVEVŐKKEL SZEMBEN TÁMASZTOTT KÖVETELMÉNYEK.
Ahhoz, hogy a jégmászást élvezhesd, megfelelően fittnek kell lenned. Naponta 6-8 órás erős fizikai aktivitással járó tevékenység a jégmászás. Ráadásul egész napod - 6-8 órát - a várhatóan -5, -10 fokos hidegben töltöd :-)
Ha már van mászó tapasztalatod sziklán, az előnyt jelent, de nem kötelező feltétel.
KÖLTSÉGEK
Részvételi díj: 119.900 Ft.
Amit a részvételi díjért kapsz:

szervezés

oktatás

technikai felszereléseket(1 pár jégcsákányt, 1 pár jégmászó hágóvasat, hegymászó beülőt, hegymászó sisakot, jégcsavarokat, karabinereket, kötélgyűrüket, hevedereket stb.)


Ami nincs beépítve a részvételi díjba és külön kell fizetned a túra előtt vagy ideje alatt, a telekocsi tulajdonosának, a biztosítónak illetve helyi szolgáltatóknak:

sportbiztosítás: 3.000Ft,

szállás: 3x42euro,

utazás: 8-15.000Ft, attól függően milyen kocsival és hányan tudtok kiutazni?

TANFOLYAM AJÁNLOTT IDŐPONTJA:
Január01-február15 közötti időszakban. Kérlek jelezd egyéni igényed.Jelentkezés most.
Eddigi jégmászótáborok: 2013, 2016, 2017.

2013

2013. február 23-27. Képek.

2016

2016. február 10-14. Képek.

2017

2017. január 14-18.; jan20-24. Képek.
FELKÉSZÜLÉS A JÉGMÁSZÁSRA
Ahhoz, hogy a jégmászást élvezhesd, megfelelően fittnek kell lenned. Ajánlott egy a fizikai felkészítésed megcélzó program lefuttatása is. Egy jégfejsze átlagos tömege 0,6-1kg között van. Megfelelő erővel kell rendelkezned, hogy a jégfejszét kellő erővel a jégbe tud ütni, órákon át. A jégmászó hágóvas elülső fogain, lábujjhegyen egyensúlyozva kell tartani magad, olykor hosszú perceken keresztül. Vádlid és karod extrém terhelésnek lesz kitéve. Hogy ezek és egyéb terhelések ne érjenek felkészületlenül, speciális felkészítő gyakorlatokat tartunk. Ajánljuk minden résztvevő figyelmébe. Indulás előtt érdeklődj a foglalkozásokról!
GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK

- Milyen ruházat kell a jégmászáshoz?
Meleg. Akár -10, -20 C° is előfordulhat. Kiváló lehet egy már jól bevált síkabát és nadrág. Meleg de lehetőleg vékony sapka, hogy ráférjen a sisak. Esetleg arcmaszk. Vastag polár pulover. Aláöltözetek: nadrág és felső is. Kesztyűből tartalék pár is. Ez lehet olcsóbb fajta, de mindenképpen hozzál. Leejtheted a földig a kesztyűd, és tartalék nélkül mindenfajta tevékenységed lehetetlen.

- Milyen egyéb felszerelésekre lesz vagy lehet szükségem?
Hátizsák(35-45l), fejlámpa, polifoam(ráülni pihenéskor, kajáláskor). 1l-es vákum termosz. Munkavédelmi szemüveg: jegezés közben feltétlen védeni kell a szemed. Ha szemüveges vagy, akkor síszemüveg is megteszi: a lényeg a szemed védelme a kisebb pattogó jegektől és az, hogy jól láss.
Fotoalbum: jégmászótábor Heiligenblut 2011.

Fotoalbum: jégmászótábor Heiligenblut, 2013.

Fotoalbum: alapfokú jégmászó tanfolyam Ost-Tirol, Matrei, 2016.

Fotoalbum: alapfokú jégmászó tanfolyam Ost-Tirol, Matrei, 2017.
Jégmászó felszerelések
Jégmászó felszerelések
Jégszerszámok
Jégszerszám: Petzl, Nomic
Drytooling
Mászás előtti bemelegítés
Abalakov építése
Abalakov építése
Abalakov építése
Jégcsavar becsavarása
Jégcsavar becsavarása
Jégcsavar becsavarása
Toprope jégmászás biztosítása
Mászás videók esti elemzése